За нас

Симфониета-Враца продължава и успешно развива симфоничните традиции и постиженията на плеяда талантливи музиканти, допринесли за изграждането на авторитета и историята на съществувалата десетилетия наред Държавна филхармония – Враца. Създадена през 1973 г. филхармонията е наследник на оперния оркестър на гр. Враца, основан в началото на 1909 г.

В репертоара на оркестъра са включени произведения от епохата на барока до съвременността. Специално място в програмите му  заема българската музика – от класиците до младите композитори, като много от техните произведения са изпълнявани на редица национални музикални фестивали. В годините са представяни и различни оперни заглавия в концертно изпълнение. Особено внимание и грижа ръководството на институцията насочва към младата и детска аудитория, за която създава образователни лектории и детски концерти.

Съвместно с някои от най-добрите български хорове /Държавна хорова капела “Св. Обретенов”; Национален детски радиохор; хор “Родина” и др./ се изпълняват кантатно-ораториални произведения.

Солисти в концертите на Симфониета-Враца са именити български музиканти и певци, както и съвременни млади и утвърдени имена от световната сцена.

Симфониета-Враца участва в записи за компактдискове за чуждестранни фирми, както и записи за Българското национално радио, частни радио и телевизионни ком­па­нии.

Оркестърът е гастролирал с концертни турнета в Германия, Австрия, Италия, Испания, Румъния, Гърция, Сърбия, Словакия и др.

От 2017 директор на Симфониета-Враца е доц. Христо Павлов – диригент и преподавател в НМА „П. Владигеров“.